Această dietă a fost creată de un cardiolog american, Arthur Agatston, pornind de la două obiective: pierderea definitivă a kilogramelor în plus și prevenirea unor afecțiuni ca infarctul sau diabetul.
Regimul se bazează pe o alimentație cu un conținut scăzut în zaharuri, astfel încât să mențină constant nivelul de insulină din organism; acest lucru duce la metabolizarea grăsimilor în exces, menținând ridicat nivelul de energie și vitalitate.
Faza I
La fel ca și dieta Atkins, acest regim prevede o primă fază de inducție, în care consumul de carbohidrați se reduce la minimum (sunt tolerate doar verdețurile cu indice glicemic scăzut).
Vă prezentăm în continuare schema ce trebuie urmată timp de două săptămâni și care vă va permite să pierdeți de la 4 la 6 kilograme; în această fază a dietei se poate mânca oricât, evitându-se pâinea, pastele, dulciurile, zahărul, brânzeturile grase, vinul și berea. Aceasta este faza cea mai dură a dietei.
Rețineți că:
– nu trebuie să consumași mai mult de trei lingurițe de ulei de măsline pe zi;
– trebuie să beți cel puțin 1,5 litri de apă zilnic.
Luni
Mic dejun: ceai sau cafea decofeinizată, omletă cu spanac și roșii
Gustare: brânză degresată, țelină
Prânz: friptură de vită la grătar, salată de cicoare
Gustare: cremă de năut, salată de fenicul
Cina: copănele de pui, salată de conopidă, fasole fiartă
Gustare: urdă
Marți și sâmbătă
Mic dejun: ceai sau cafea decofeinizată, suc de roșii, o felie de plăcintă cu verdețuri
Gustare: piept de curcan, maioneză light
Prânz: salată grecească, budincă light
Gustare: țelină și urdă
Cina: ruladă cu ton, broccoli fiert, cu măsline, salată de castraveți
Gustare: urdă și limonadă
Miercuri
Mic dejun: ceai sau cafea decofeinizată, suc de roșii, omletă cu ciuperci
Gustare: brânză degresată, țelină
Prânz: broccoli fiert, file de vită la grătar
Gustare: brânză degresată
Cina: legume fierte, roșii la grătar
Cina: urdă și migdale
Joi și duminică
Mic dejun: ceai sau cafea decofeinizată, suc de roșii, omletă cu verdeață și urdă
Gustare: piept de curcan, maioneză light
Prânz: hamburger de vită la grătar, salată verde și măsline
Gustare: brânza degresată
Cina: iepure condimentat și roșii, ciuperci cu pătrunjel, salată de broccoli
Gustare: urdă și migdale
Citește și Ceaiul, recomandat femeilor care vor să aibă copii
Vineri
Mic dejun: ceai sau cafea decofeinizată, suc de roșii, omletă cu brânză și roșii
Gustare: brânză degresată
Prânz: salată mixtă cu pui, broccoli fiert
Gustare: brânză degresată cu roșii
Cina: pește la grătar, salată de roșii
Gustare: urdă
Faza II
Faza a II-a este mai tolerantăa în ceea ce privește consumul polizaharidelor și prevede reluarea graduală a consumului de alimente bogate în fibre și în carbohidrați complecși cum sunt pastele, orezul și cerealele integrale.
Consumul acestor alimente trebuie însă să se mențină la un nivel moderat. Chiar și laptele pasteurizat, o bună parte din fructe, legumele și vinul rosu pot fi reintroduse în alimentație.
Bananele, cartofii, alimentele bogate în carbohidrați rafinați, morcovii, ananasul și mierea vor fi însă consumate în cantități foarte reduse. Dieta prevede că această faza va fi urmată până se ajunge la greutatea ideală.
Faza III
Această etapă se caracterizează printr-o alimentație și mai permisivă, ce trebuie urmată pentru toată viața (în fiecare zi se pot consuma trei porții de cereale și trei de fructe).
Aceasta este etapa de menținere, în care se poate mânca orice, evitând cerealele rafinate și dulciurile.
Avantajele dietei: Dieta South Beach face distincție între carbohidrații răi și cei buni, încurajând consumul celor din urmă. Acest regim previne obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Alimentele alese evită apariția episoadelor necontrolate de foame și pune accent pe importanța micului dejun, asigurând un metabolism bazal activ.
Defecte ale dietei: Prima fază a dietei este foarte restrictivă și săracă în vitamine, carbohidrați și săruri minerale.
Kilogramele pierdute în prima fază sunt consecința catabolismului muscular, consumului rezervelor glucidice și deshidratării.