Conținând toate substanțele necesare pentru dezvoltarea unei plante noi, semințele reprezintă adevărate rezerve de nutrienți. Ele sunt bogate, în special, în fibre și proteine, dar și în lipide cu efecte benefice asupra inimii.
Comparativ cu nucile și cu alunele, semințele beneficiază de o recunoaștre mult mai mică, fapt surprinzător dacă avem în vedere că acestea din urmă au un potențial alergenic mult mai redus.
Semințele de cânepă
Sunt lăudate pentru gustul lor tentant de alune și pentru conținutul bogat în acizi esențiali omega-3, cu efect anti-inflamator. De asemenea, ele constutuie o sursă rară de acid gama-linolenic, și acesta cu un potențial efect anti-inflamator. Dintre semințe, cele de cânepă sunt pe primul loc în ceea ce privește conținutul în proteine, furnizând 35 de grame de proteine pe suta de grame de semințe.
Semințele de bostan
Aceste semințe furnizează un cocktail de nutrienți, incluzând printre aceștia vitamina K – importantă pentru sănătatea sistemului osos, zinc – important pentru imunitate, și magneziu – un mineral care de multe ori este deficient în organism și care, așa cum s-a demonstrat, ar reduce riscul de diabet.
Semințele de in
Aurii sau maronii, semințele de in sunt foarte bogate în substanțe cu rol cardioprotector: acizi grași esențiali omega-3, fibre solubile și liganzi – un tip de fitoestrogeni din plante care ajută la reglarea nivelului colesterolului. Cercetătorii din Danemarca au demonstrat că doar 2,4 grame de semințe de in adăugate la fiecare masă contribuie la creșterea sațietății, fiind astfel utile în dietele pentru scăderea în greutate.
Semințele de susan
Disponibile, cel mai adesea, în variantele albe sau negre, semințele de susan sunt foarte bogate în calciu, fiind extrem de benefice pentru sănătatea oaselor. În plus, ele conțin și cantități importante de fier, magneziu, cupru și vitamina B6.
8 MODURI PENTRU A CONSUMA MAI MULTE SEMINȚE
1. Presărate în salate.
2. Amestecate cu iaurt sau cereale.
3. Amestecate în dressing-ul pentru salate.
4. Încorporate în aluaturi.
5. Coapte și adăugate în supe.
6. În glazurile pentru puiul sau peștele prăjit.
7. Adăugate cerealelor preparate cum ar fi quinoa și orezul brun.
8. Presărate pe pizza.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician