Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Surimi, o mare păcăleală!

Share

Surimi reprezintă un pas important în dezvoltarea industriei imitațiilor, industrie ce a explodat odată cu inventarea materialelor sintetice: nylonul a înlocuit mătasea, imitația de piele a înlocuit pielea, iar diverse materiale plastice au luat locul lemnului, pietrei sau fildeșului.

Este bine că aceste materiale plastice, poetic numite „rășini sintetice”, au înlocuit materiale care se găsesc în cantități limitate, cum ar fi fildeș, coral sau abanosul. Din păcate însă, surimi nu este nici decorativ, nici inofensiv, având pe termen mediu implicații pentru sănătatea umană, nefiind un produs natural. Mai mult, surimi a fost extrem de contestat, fiind considerat o „insultă a bunului gust și a artei culinare”.

Teoretic, surimi este un preparat alimentar din pește. Ar putea constitui, așadar, o alternativă sănătoasă nu doar pentru produsele de origine animală, ci chiar pentru pește. Practic, însă, distanța de la pește la produsul final – surimi este atât de mare încât putem uita de unde s-a plecat. Astfel, surimi este preparat din pește dezosat (crab și alte specii). Pentru că în Asia aceasta este un fel de mâncare a săracului, de foarte multe ori peștele folosit nu este chiar de cea mai bună calitate. Dupa dezosare, peștele suferă numeroase procese mecanice, chimice și termice care în final îl transformă într-o pastă care nici măcar nu mai are gust de pește. Păstrează doar lipidele și o bună parte din proteinele din pește (peștele fiind o sursă excelentă pentru acești nutrienți). Ulterior, pasta este îmbunătățită cu aromă naturală de crab și cu aditivi care să-i dea consistență, luând apoi formă de surimi.

Conținutul de pește din surimi este de aproximativ 40%, restul fiind apă, albuș de ou, amidon de cartofi, amidon din grâu, zahăr, gelatină, ulei vegetal, sare, aromă de crab, culoare: extract natural de boia de ardei, agent de gelificare (caragenan), agent de îngroșare (guma xantan), aromă (glutamat monosodic), stabilizatori (sorbitol, polifosfați). Nu vă faceți iluzii în ceea ce privește aroma „naturală” de crab, aceasta fiind alcătuită 100% din produse chimice sau parțial chimice și din fragmente de cochilii de crustacee măcinate, provenite din industria preparatelor din pește (adică, deșeuri provenite din fabricarea conservelor de crab, creveți etc).

În clasificarea europeană, aroma naturală de crab este definită ca fiind un lichid maroniu cu miros și gust de crab (dacă aveți multă imaginație, desigur). La rândul său, această aromă conține următoarele ingrediente: sorbitol, apaă, sare, proteine de grâu hidrolizate și drojdie. Așadar, aroma naturală de crab nu conține crab, dar are dreptul la adjectivul „natural” deoarece se presupune că este făcută cu substanțe naturale (care au fost totuși supuse la transformări chimice). În plus, chiar daca ați putea considera surimi un aliment bun pentru copii, conținutul ridicat de sare nu îl recomandă nici macăr pentru persoanele adulte.

Articol scris de Adina Rusu, nutriționist și dietetician

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *