Consumate proaspete, uscate, sub formă de sucuri, dulceața sau gem, caisele sunt bogate în fibre, antioxidanți și vitamina A.
Caisele uscate sunt apreciate de către sportivi pentru energia pe care o aduc și pentru conținutul lor ridicat de fier și cupru.
Distribuția nutrienților în caise (în substanța uscată)
Grame: 100
Calorii: 48
Grăsimi: 0,39
Carbohidrați: 11,12
Proteine: 1,4
Fibre: 2,0
Apă: 86,35
Beneficiile caiselor
Numeroase studii au arătat că un consum ridicat de fructe și legume reduce riscul de boli cardiovasculare, de anumite tipuri de cancer și alte boli cronice.
Prezența antioxidanților în fructe și legume ar putea contribui la acest rol protector.
Caisele sunt o sursă importantă de fibre.
Pe lângă prevenirea constipației și combaterea cancerului de colon, o alimentație bogată în fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 și al apetitului.
Foarte puține studii au examinat efectele specifice ale caiselor asupra sănătății.
Gastrita cronică. Conform unui studiu, consumul zilnic a 3 caise uscate sau marinate ar putea reduce severitatea gastritei cronice.
Gastrita cronică este o inflamație a mucoasei stomacului, cauzată de prezența infecției cu bacteria Helicobacter pylori.
Inflamația cronică a stomacului poate duce, în unele cazuri, la un cancer al stomacului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma în ce măsură consumul de caise poate reduce acest risc.
Ce conțin caisele?
Antioxidanți. Caisele conțin diverși antioxidanți, mai ales compuși fenolici din familia flavonoidelor.
Aceşti compuşi pot neutraliza radicalii liberi din organism, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a bolilor cronice.
Conținutul în antioxidanți al caiselor uscate va fi mai mare decât cel din caisele proaspete.
Dulcețurile, gemurile și sucurile (nectaruri) din caise conțin compuși antioxidanți, dar în cantitate mult mai mică decât în caisele proaspete sau uscate.
De asemenea, caisele conțin carotenoizi, în principal beta-caroten, un carotenoid care contribuie în mare măsură la culoarea portocalie a fructelor, şi o cantitate mică de licopen.
În organism, beta-carotenul are capacitatea de a se transforma în vitamina A.
În general, conținutul în carotenoizi este de 2-3 ori mai mare în pielița caiselor decât în pulpă.
Deși morcovul conține o cantitate dublă de caroteni, caisele constituie o sursă foarte importantă pentru acești compuși.
Caise și grăsimi – o combinație câștigătoare. Carotenoizii, inclusiv beta-carotenul, sunt mai bine absorbiți în organism atunci când se consumă în același timp și o cantitate mică de grăsime.
Prin urmare, este recomandabil să se consume, de exemplu, caise uscate cu câteva nuci sau suc de caise cu o bucată de brânză.
Fibre. Proaspete sau uscate, caisele sunt o sursă importantă de fibre alimentare.
Vitamine și minerale esențiale din caise
Vitamina C | 10 | mg | mg | Vitamina K | 3.3 | mcg | mg | Potasiu | 259 | mg |
Vitamina E | 0.89 | mg | mg | Folați | 9 | mcg | mg | Mangan | 0.077 | mg |
Vitamina PP | 0.6 | mg | mg | Fier | 0.39 | mg | mg | Calciu | 13 | mg |
Vitamina B2 | 0.04 | mg | mg | Magneziu | 10 | mg | mg | Sodiu | 1 | mg |
Vitamina B6 | 0.054 | mg | mg | Fosfor | 23 | mg | mg | Seleniu | 0.1 | mcg |
Caisele uscate au mai mult zahăr?
Cantitatea de zahăr conținută în caisele uscate este aceeași ca în caisele proaspete. Dar, ca în cazul oricărui fruct uscat, zahărul este mai concentrat.
Procesul de deshidratare a fructelor scade conținutul lor de apă, crescând concentrația lor de zahăr, dar și a substanțelor nutritive conținute, inclusiv vitamine și minerale.
Acest lucru face din caise și alte fructe uscate alimente importante din punct de vedere nutritiv.
Produse contrafăcute din caise
Mai multe produse din caise, cum ar fi gemul și sucul (nectar), sunt populare printre consumatori.
Pentru a reduce costurile de producţie ale acestor produse, unele companii de produse alimentare pot substitui o parte din caise cu piure de cartofi sau dovleac.
În ciuda faptului că este interzisă, practica trece de multe ori neobservată, deoarece gustul, textura sau culoarea produsului final nu sunt modificate.
Măsuri de precauție – Sulfiți
Sulfiții sunt unii din cei mai întâlniți 9 alergeni alimentari. Consumul lor poate provoca reacții foarte grave la persoanele alergice.
Sulfiții sunt compuşi prezenți în mod natural în alimente și în organism, dar sunt folosiți și ca aditivi alimentari. Ei sunt utilizați drept conservanţi.
Caisele uscate și produsele care conțin caise – cum ar fi gemurile – pot fi o sursă de sulfiți.
De aceea, este important pentru persoanele alergice la sulfiţi să citească etichetele produselor alimentare pentru a evita consumul celor care conțin aceste substanțe.
Trebuie să aveți în vedere și faptul că, în ciuda reglementărilor clare, există produse alimentare care conțin sulfiți, chiar dacă acest lucru nu este indicat pe etichetă.
Articol scris de Adina RUSU, nutriționist-dietetician
Citește și Ouăle, de la aliment la remediu terapeutic