Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Atentie la alimentele cumparate pentru masa de Paste

Share

Cum trebuie sa fie carnea de miel, pestele, ouale atunci cand le achizitionam? Putem sa ne ferim de alimente expirate, contaminate cu patogeni sau depozitate in conditii improprii? Cu putina atentie, putem evita surprizele neplacute din farfurie!

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sfatuiesc consumatorii sa tina cont de recomandarile ANPC la achizitionarea urmatoarelor produse:

Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
Carnea achiziţionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.

Peste
La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.

Oua
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.

Vopsea de oua
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.

Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);

Vin
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
Verificati etanseitatea recipientelor.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *