Modul de preparare al maionezei este extrem de simplu. Nu aveţi nevoie decât de: un gălbenuş de ou fiert şi un gălbenuş de ou crud, 250 ml de ulei, o linguriţă de muştar, sare şi suc de lămâie.
Preparare:
1. Puneţi într-un bol cele două gălbenuţuri şi muştarul. Amestecaţi până se omogenizează şi până când gălbenuşul fiert se sfărâmă de tot, şi nu mai rămân cocoloaşe.
2. Începeţi să puneţi ulei, câte puţin, timp în care se amestecă în continuu în gălbenuş. Uleiul se picură încet. Se amestecă bine după fiecare linguriţă până nu se mai vede uleiul şi abia apoi se trece la următoarea linguriţă.
3. Când maioneza începe să devină consistentă, se poate adăuga mai mult ulei. Astfel, cam după ce aţi pus 20 linguriţe de ulei puteţi începe să adăugaţi restul de ulei cu o lingură.
Dacă, totuşi, se taie maioneza (riscul e mai mare la început, până începe să capete consistenţă) adăugaţi încă o linguriţă de muştar (sau câteva picături de apă minerală carbogazoasă) şi amestecaţi rapid până maioneza îşi revine.
4. La sfârşit, când aţi încorporat tot uleiul, adăugaţi sare şi, eventual, un strop de suc de lămâie.
Citeşte şi Numărul caloriilor consumate depinde de vecinii de masă
Câte calorii are maioneza?
Principalele ingrediente folosite au fost:
– 250 ml ulei – 2050 kcal (100 ml ulei – 820kcal)
– două gălbenuşuri de ou – 115 kcal
– o linguriţă muştar (5 ml) – 8 kcal
Maioneza preparată are în total 2173 kcal.
Articol scris de Adina Rusu, nutriţionist-dietetician