O echipă internațională de cercetători, sub egida unor savanți de la Yale School of Medicine, susține că a stabilit cauzele pentru care unii oameni mănâncă mai mult decât alții.
S-a dovedit că de vină sunt radicalii liberi, molecule asociate cu îmbătrânirea și leziunile țesuturilor. Ele joacă un rol-cheie și în ceea ce privește suprimarea apetitului, susțin oamenii de știință.
Aceștia au examinat, în cadrul unui studiu, circuitele creierului ce țin sub control foamea și au stabilit că un nivel crescut de radicali liberi suprimă foamea la șoarecii de laborator, cu probleme de greutate, prin activarea neuronilor de melanocortin (MC) care oferă senzația de sațietate.
Profesorul Tamas Horvath, conducătorul studiului, afirmă: „Aceasta este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, în corpul uman trebuie să existe aceste molecule, astfel încât o persoană să înceteze să mai mănânce la un moment dat, pe de altă parte, dacă o persoană este constant expusă la radicalii liberi, ea este amenințată de îmbătrânirea accelerată”.
Acest aspect ar putea explica, în opinia sa, de ce este atât de dificilă dezvoltarea unui tratament terapeutic pentru tratarea obezității.
Citește și Valeriană pentru stări de nervi şi agitaţie