Această dietă se caracterizează printr-un consum redus de carbohidraţi şi un aport crescut de proteine şi de grăsimi. O dietă bogată în proteine menţine constant nivelul de insulină, creşte metabolismul, stimulează arderea grăsimilor şi, în consecinţă, ajută la pierderea de kilograme.
Nutritioniştii recomandă ca, pe parcursul unei zile, cantitatea de proteine consumate să reprezinte 15–20 la sută din aportul caloric total. Această doză corespunde unui aport proteic de 0,8–1,2 grame de proteine pentru fiecare kg din greutatea corpului.
Pentru a garanta funcţionarea corectă a organismului şi pentru a-l proteja de unele boli, aceste proteine trebuie să provină din 2–3 produse de origine animală şi din 1–3 legume.
Contrar recomandărilor nutritioniştilor, dieta hiperproteică prevede un aport net superior de proteine, care ajunge până la 2,2 g/kg.
În timpul dietei:
Limitaţi consumul de zaharuri simple (zahăr, dulciuri, băuturi racoritoare etc).
Limitaţi consumul de pâine, paste, orez sau cereale. Înlocuiţi-le cu legume.
Creşteti consumul de proteine şi grăsimi, respectând următoarele reguli:
consumaţi carne albă în locul celei roşii, dar nu o excludeţi complet pe ultima;
reduceţi consumul de brânzeturi grase;
Limitaţi consumul de carne conservată, mai ales grasă, sau cea care are în ingrediente nitriţi (E249, E250).
Nu săriţi peste micul dejun.
Cel puţin de 3 ori pe săptămână înlocuiţi carnea cu peşte.
De cel puţin 3 ori pe săptămână înlocuiţi carnea cu legume.
Pentru a creşte aportul de grăsimi din dietă, consumaţi mai multe fructe uscate. Adaugaţi ulei de măsline mâncărurilor, fără a renunţa în totalitate la unt, ouă sau grăsimi saturate. Aportul de proteine nu trebuie să depăşească 1,8–2 grame/kg corp sau 22 la sută din aportul caloric zilnic.
Dezavantajele dietei hiperproteice
Consecinţele consumului ridicat de proteine depind de cantitatea totală de alimente consumate pe parcursul zilei. Astfel, în cazul în care caloriile aduse prin carbohidraţi şi lipide sunt suficiente pentru a acoperi cererea de energie, excesul de proteine se transformă, inevitabil, în grăsimi care se depozitează.
Dacă energia obţinută din carbohidrati şi lipide nu este sufucientă pentru a acoperi necesarul de energie, proteinele sunt utilizate pentru a acoperi această diferenţă.
În ambele cazuri, procesele din organism forţează rinichii pentru a elimina azotul rezultat din proteine. Din acest motiv este foarte important să asociaţi dietei hiperproteice un consum adecvat de apă (minim doi litri pe zi).
Avantajele dietei hiperproteice
O dietă bogată în proteine menţine constant nivelul de insulină, creşte metabolismul, stimulează arderea grăsimilor şi, în consecinta, ajută la pierderea de kilograme.
Un astfel de regim ajută la creşterea masei musculare şi la reducerea grăsimilor.
Dieta hiperproteică este contraindicată persoanelor care au probleme hepatice sau renale şi nu este potrivită persoanelor care practică sporturi la care este importantă rezistenţa fizică.
Exemplu de dietă hiperproteică
Ziua 1
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr
prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g spanac + 1 roşie
cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Ziua 2
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr
prânz: 250 g şuncă + 1 cutie iaurt natural
cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Ziua 3
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie şuncă + 1 salată
cină: ţelină fiartă + 1 roşie + 1 fruct proaspăt (măr, pară, portocală)
Ziua 4
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g brânză de vaci
Ziua 5
mic-dejun: 1 morcov mare ras
prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie + 1 linguriţă unt
cină: 200 g friptură de vacă + 1 ţelină rasă
Ziua 6
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov mare ras
cină: 1/2 pui + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Ziua 7
mic-dejun: 1 ceaşcă de ceai fără zahăr
prânz: nimic (beţi multă apă, ajută!)
cină: 200 g cotlet de miel + 1 măr
Ziua 8
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr
prânz: 2 ouă fierte tari + 400 g spanac + 1 roşie
cină: 200 g friptură de vită + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Ziua 9
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr
prânz: 250 g şuncă + 1 cutie iaurt natural
cină: 250 g friptură de vită + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Ziua 10
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 2 ouă fierte tari + 1 felie şuncă + 1 salată
cină: 1 ţelină fiartă + 1 roşie + 1 fruct proaspăt (măr, pară, portocală)
Ziua 11
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 200 ml suc de portocale + 1 cutie iaurt natural
cină: 1 ou fiert tare + 1 morcov ras + 250 g brânză de vaci
Ziua 12
mic-dejun: 1 morcov mare ras
prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie + 1 linguriţă unt
cină: 250 g friptură de vită + 1 ţelină rasă
Ziua 13
mic-dejun: 1 ceaşcă de cafea + 1 cub de zahăr + 1 felie de pâine prajită
prânz: 2 ouă fierte tari + 1 morcov mare ras
cină: 250 g pui + 1 salată cu ulei şi zeamă de lămâie
Citește și Trucuri de frumusețe la îndemâna tuturor