Intens promovată în ultimii ani, dieta Paleo promite nu doar scădere în greutate, ci şi sănătate. Practic, acest regim reprezintă un set de principii alimentare preluate din alimentaţia strămoşilor noştri din paleolitic.
Este o dietă ce pune accent aproape în exclusivitate pe consumul de alimente ce pot fi găsite în natură.
Printre acestea se numără: carnea grasă, organele, peştele, fructele de mare, ouăle, icrele, legumele, algele, fructele, în special cele de pădure, nucile şi seminţele, mierea de albine.
De regulă sunt excluse alimentele civilizaţiei: cereale de orice fel, leguminoase, cartofi, produse lactate, orice aliment rafinat.
Există mai multe versiuni ale dietei Paleo. Cele mai multe permit consumul de grăsimi animale concentrate: unt, untură, seu, smântână şi alte produse lactate fermentate.
Unele permit consumul de lapte dulce nefermentat, uleiuri vegetale presate la rece, cartofi şi chiar cantităţi moderate de cereale.
Dieta Paleo este în esenţă o dietă de tip low-carb (cu un conţinut redus de glucide), high-fat (bogată în lipide), bogată în produse de origine animală, sare, grăsimi saturate şi colesterol.
La fel ca în cazul oricărei alte diete care se doreşte a fi sănătoasă, accentul va cădea pe alimente cât mai apropiate de starea lor naturală, deloc sau minim procesate, preparate într-un mod cât mai sănătos, crescute cât mai natural, din zone cât mai apropiate geografic şi în sezonul lor de apariţie.
Asemănarea cu dieta din paleolitic trebuie să aibă loc nu doar la nivel de selecţie a alimentelor, ci şi la nivel de conţinut nutritiv.
Sunt de preferat produsele provenite de la animale crescute în libertate sau semi-libertate, care s-au hrănit cu verdeaţă, iarbă şi ce se mai găseşte în natură.
Dietele de tip low-carb Paleo au parte de tot mai mulţi susţinători pe zi ce trece.
Nenumăraţi nutriţionişti şi antrenori de fitness de peste ocean promovează acest tip de alimentaţie pentru arderea grăsimilor, dar ţi pentru un câştig de masă musculară, combaterea bolilor cronice şi prelungirea vieţii.
Vince Gironda, considerat a fi cel mai mare antrenor din istoria culturismului, era un adept al dietei low-carb şi un susţinător al întoarcerii la hrana din paleolitic. A fost printre primii care au avertizat asupra pericolului reprezentat de dietele low-fat (sărace în lipide).