Una dintre principalele provocări pentru femei, în sezonul estival, este obţinerea unui bronz frumos şi rezistent.
Dar, obţinerea unui bronz „perfect” nu este atât de simplă pe cât ar părea. O dietă specială pentru bronzare ar putea fi un ajutor extrem de important.
Răspunzător pentru bronz este un pigment din corpul nostru – melanina. Există fructe şi legume care pot stimula sinteza acestui pigment, permiţându-ne să obţinem rapid un bronz frumos şi de durată.
Dintre acestea amintim caisele, fructe extrem de bogate în beta-caroten şi în minerale care contribuie la sinteza melaninei. Nu uitaţi că melanina protejează corpul de razele ultraviolete nocive! Din acest motiv ar trebui să introduceţi în meniul de vară caisele şi chiar deserturile care le conţin! De asemenea, o mască din piure de caise protejează pielea de uscare vara!
Piersicile conţin caroten, săruri minerale şi acizi organici care stimulează sinteza pigmentului de bronzare, dar protejează în acelaşi timp pielea împotriva arsurilor.
Dacă vă place pepenele galben, acesta vă va ajuta să obţineţi un bronz frumos. În pepene găsim beta-caroten, vitamine din grupul B, acid ascorbic şi nicotinic, potasiu şi fier.
Morcovul este cunoscut ca una dintre principalele surse de caroten. Prin urmare, prezenţa sa în dieta de vară este obligatorie! Beţi suc de morcov şi mâncaţi morcovi daţi prin răzătoare pentru un bronz uniform!
Cea mai bună carne este ficatul! Acesta ar trebui să fie un motto de urmat pentru femeile care visează la un bronz frumos. Ficatul conţine o cantitate mare de oligoelemente şi alţi nutrienţi cu efect pozitiv asupra producţiei de melanină.
De ce sunt roşiile, roşii? Pentru că au în compoziţie un pigment natural- licopenul. Acesta ajută la bronzat şi protejează pielea împotriva arsurilor!
Spanacul conţine un alt pigment natural – luteina, cu efecte la fel de benefice asupra organismului! Adăugaţi-l în mâncăruri!
Nu uitaţi fructele de mare! Acestea conţin o serie de vitamine (retinol, tocoferol, B, D), acizi graşi nesaturaţi şi alte substanţe utile pentru hidratarea pielii şi prevenirea îmbătrânirii.
Există însă şi produse care inhibă sinteza de melanină, împiedicând bronzarea: băuturile alcoolice, cafeaua, ciocolata, murăturile, carnea afumată, alimentele prăjite, ciocolata.
Citește și Gulia – o importantă sursă de vitamine şi minerale