Senzația de foame care apare deodată când privim imagini cu mâncare nu este doar un rezultat al minții, ci își are originea și în sânge, relatează site-ul thelocal.de, care citează rezultatele unui studiu apărut în publicația științifică „Journal of Obesity”.
Oamenii de știință de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen au arătat că nivelul hormonului care controlează apetitul crește atunci când o persoană vede imagini cu mâncare.
Specialiștii afirmă că persoanele care încearcă să slăbească ar trebui să evite pe cât posibil să se uite la imagini cu mâncare delicioasă.
Echipa de cercetători condusă de Axel Steiger a selectat pentru studiu opt bărbați tineri și le-a măsurat nivelul de ghrelin din sânge.
Acest hormon nu controlează doar apetitul, ci joacă un rol și în digestie.
Oamenii de știință au măsurat o creștere a nivelului de ghrelin când bărbaților li s-au arătat fotografii cu pizza, șnițel, înghețată sau tort de ciocolată, în ciuda faptului că nu avea cum să le fie fizic foame, deoarece luaseră de puțin timp micul dejun, relatează cotidianul Die Welt.
Alți hormoni asociați cu metabolismul, precum leptina sau insulina, nu au fost afectați de fotografii, iar nivelul de ghrelin nu s-a modificat când bărbaților li s-au arătat fotografii cu altceva decât mâncare.
„Creierul nostru procesează acești stimuli optici și, fără un control conștient, procesele fizice încep, ceea ce ne controlează senzația de apetit”, a spus Petra Schussler, unul dintre autorii studiului.
„Acesta este un mecanism care ne-ar putea determina să mâncăm o bucată de tort chiar dacă nu au trecut decât două ore de la micul dejun”, a spus Petra Schussler.
Citește și Insuficiența venoasă – tratamente eficiente