Este știut deja că, cel puțin în materie de alimentație, SUA nu mai este demult pământul făgăduinței. Acolo își au originea nu doar mâncărurile de tip fast food sau junk food, ci și numeroase ingrediente „secrete” care dau mai mult gust și fac mai apetisante alimente care din punct de vedere nutrițional ar fi trebuit să fie demult interzise! Printre aceste ingrediente „miraculoase” se numără și siropul de porumb bogat în fructoza (corn syrup) numit și sirop de glucoză-fructoză.
Studiile au arătat că, alimentele ce conțin sirop de porumb ne îngrașă mult mai mult decât dacă ar conține, în locul acestui ingredient, zahăr.
Și asta nu e tot: siropul de porumb determină o creștere anormală a grăsimii corporale, în special a celei abdominale, precum și o creștere a nivelului grăsimilor (trigliceridelor) în sânge.
Cercetătorii americani au arătat că acest ingredient care acum a invadat și piața alimentară din România poate fi considerat unul dintre factorii care au contribuit la apariția epidemiei de obezitate din SUA.
Un studiu făcut de către cercetătorii Universității din Princeton a arătat că toți șoarecii hrăniți cu sirop de porumb devin obezi; prin comparație, dacă în loc de sirop de porumb primesc grăsimi, doar o parte dintre șoareci devin obezi.
Atât siropul de porumb, cât și zahărul sunt alcătuite din două zaharuri simple: glucoza și fructoza. Există însă o diferență importantă între ele.
Astfel, zahărul este alcătuit din cantități egale din cele două zaharuri – 50% glucoză și 50% fructoza, în timp ce siropul de porumb este dezechilibrat, conținând aproximativ 60% fructoză și 40% glucoză.
Diferențele de metabolizare dintre zahăr și siropul de porumb au fost studiate doar în ultimii ani, dar studiile au susținut ipoteza că fructoza în exces este transformată în grăsime, îi timp ce glucoza este folosită pentru producere de energie.
Vă întrebați poate ce alimente conțin acest ingredient periculos? Ei bine, îl puteți găsi oriunde, de la dulciuri, iaurturi, dressinguri pentru salate, sosuri, fulgi de cereale, înghețată și, în primul rând, în băuturile răcoritoare.
Obișnuiți-vă să citiți etichetele nutriționale înainte de a achiziționa alimentele și cu siguranță veți evita multe neplăceri pe viitor.
Articol scris de Adina RUSU, nutriționist-dietetician