Gutuia este prietena digestiei fără balonare. Se găsește în comerț doar în perioada octombrie-noiembrie, motiv pentru care trebuie să profitați de ea din plin. Poate fi mâncată crudă sau gătită, în versiuni cu sare sau cu zahăr!
3 motive pentru care trebuie să mâncați gutui:
Calmează diareea: gutuia conține polifenoli și pectine. Primii încetinesc contracțiile intestinului și au un efect antiseptic, în timp ce pectinele rețin apa, ceea ce permite oprirea mai rapidă a diareei. De altfel, siropul de gutui este folosit, în farmacie, pentru a lupta împotriva diareei.
Remineralizează organismul: gutuia conține numeroase minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, iod, zinc sau fier.
Cantitățile variază de la 5 la 13 % din aportul zilnic recomandat. Aceste minerale sunt importante pentru oase, mușchi, sistemul nervos, sistemul imunitar…
Ajută la reglarea colesterolului: gutuia furnizează, în proporție de 75 %, fibre insolubile cum ar fi celuloza, lignina.
Acestea au capacitatea de a încetini absorbția grăsimilor de către sistemul digestiv și de a favoriza eliminarea acestora, ceea ce ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului.
Gutuia conține foarte puține glucide, 11 g de glucide la 100 de grame de fruct, fapt care face să fie mediu-dulce.
Este un fruct mediu-caloric, 57 de calorii la 100 de grame de fruct. Este ca și cum ai mânca un kiwi. Gutuia are mai puține calorii decât strugurii sau mango.
Gutuia conține, practic, toate vitaminele din grupa B (mai puțin B8 și B12), care îmbunătățesc funcționarea cognitivă, echilibrul psihic, previn maladiile cardiovasculare și osteoporoza, precum și vitaminele E și C.
Atenție la alergii! Persoanele alergice la mesteacăn pot fi alergice și la gutui, care face parte din familia rosaceeelor, alături de prune, piersici, pere, caise și mere.
Citește și Detoxifierea naturală a organismului