Cum trebuie să fie carnea de miel, peștele, ouăle atunci când le achiziționăm? Putem să ne ferim de alimente expirate, contaminate cu patogeni sau depozitate în condiții improprii? Cu puțină atenție, putem evita surprizele neplăcute din farfurie!
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sfătuiesc consumatorii să țină cont de recomandările ANPC la achiziționarea următoarelor produse:
Carnea de miel
Cumpărați numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;
Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitar-veterinară;
Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafață lipicioasă și urât mirositoare;
Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Pește
La cumpărare verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.
Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul;
Verificați data durabilității minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, sau pe un afiș împreună cu alte informații precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mențiune a metodei de creștere etc.
Vopsea de ouă
Cumpărați vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
Urmăriți încadrarea produsului în data durabilității minimale.
Atenție! La vopsirea ouălor, nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate.
Produse de patiserie
Cumpărați produse numai din locuri autorizate;
Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
Se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricației (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilității minimale).
Vin
Cumpărați produse numai din locuri autorizate;
Nu vă lăsați „ademeniți” de vânzătorii din piețe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturală” a produsului;
Verificați etanșeitatea recipientelor.
Citește și Nu ezitați să mâncați nuci, alune și migdale