Ficatul, în special cel de pasăre, este considerat drept un aliment extrem de bogat în nutrienţi şi care trebuie să fie inclus în dieta copiilor. Mai mult, preparate precum „foie gras” au inclus acest aliment în topul preferinţelor culinare din întreaga lume.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia însă că proprietăţile benefice ale ficatului sunt valabile doar în cazul animalelor crescute în condiţii „bio”, adică ferite de pesticide, hormoni de creştere sau alţi compuşi chimici cu potenţial dăunător pentru organismul uman.
Trebuie să ştiţi că, aşa cum se întâmplă şi la om, la păsări sau mamifere ficatul este organul la nivelul căruia sunt metabolizate toate toxinele, medicamentele, aditivii sau pesticidele din hrană.
Aici, aceste substanţe pot fi distruse complet sau pot fi transformate în alţi compuşi care să fie mai apoi eliminaţi. În plus, multe dintre aceste substanţe extrem de dăunătoare pentru om rămân şi se depozitează la nivelul ficatului.
Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că animalele care au urmat terapii medicamentoase nu ar trebui să fie sacrificate la mai puţin de două săptămâni de la ultimul tratament. Această perioadă de timp ar fi suficientă pentru eliminarea urmelor de medicament din ficat.
În cazul animalelor crescute în condiţii improprii, mai multe studii au evidenţiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat.
Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot ameninţa sănătatea umană. Aşadar, dacă nu cunoaşteţi provenienţa alimentelor pe care le cumpăraţi, ar fi mai bine dacă aţi evita consumul acestui organ.
Mai mult, persoanele cu hipercolesterolemie ar trebui să evite consumul acestui aliment.
În organism, colesterolul este sintetizat la nivelul ficatului, astfel încât acest organ este „îmbibat” cu această substanţă. Şi în cazul persoanelor care suferă de gută, ficatul ar trebui să fie pe lista alimentelor interzise.
El conţine cantităţi însemnate de purine, compuşi care în organism se transformă în acid uric.
Acumularea în exces şi precipitarea sărurilor acidului uric duc la formarea „tofilor gutoşi”, cristale care se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor moi, cauzând inflamaţiile şi durelile din crizele de gută.
În cazul animalelor crescute fără hormoni, ferite de pesticide şi de alte substanţe toxice, ficatul poate constitui o sursă importantă de vitamine şi minerale. Dar, chiar şi în acest caz excesul nu este recomandat.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician