Deşi s-ar putea crede că este doar un adjuvant al salatelor recomandate în curele de slăbire, uleiul de măsline poate fi considerat, datorită numeroaselor sale efecte, un adevărat elixir de sănătate. Prin substanţele conţinute, el intervine în procese extrem de complexe din organism.
Pentru început trebuie să precizăm că nu toate uleiurile de măsline sunt la fel. Cel cu efecte benefice pentru sănătate este uleiul de măsline extra virgin.
Acesta diferă de restul uleiurilor din comerţ prin modul în care a fost obţinut – printr-o tehnică de presare la rece, fără utilizare de solvenţi, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte uleiuri.
Această tehnică deosebită face ca uleiul să fie extras din pulpa măslinelor fără ca structura substanţelor din compozitia sa să fie afectată.
Este vorba despre compuşi cu structură fenolică (oleiropein, hidroxitirzol etc) care lipsesc cu desăvârşire din uleiurile rafinare, întalnite în magazine sub denumirea simplă de „ulei de măsline”. Mai mult, conţinutul în vitamina E al uleiului rafinat este de 10 ori mai mic faţă de uleiul extra virgin.
Numeroase studii realizate în ultimii ani au evidenţiat acţiunea benefică pe care o au asupra organismului uman aceşti compuşi fenolici din uleiul de măsline.
Astfel, a fost demonstrată puternica acţiune antioxidantă a acestor compuşi fenolici (combat radicalii liberi). Şi, când vorbim despre acţiune antioxidantă, nu trebuie să ne gândim doar la produsele „anti-ageing” care ne promit tinereţea veşnică, ci la combaterea bolilor degenerative, extrem de numeroase, variate şi devastatoare pentru sănătatea umană.
În plus, aceşti compuşi fenolici din structura uleiului de măsline extra virgin inhibă oxidarea LDL – „colesterolul rău” din organism, împiedicând astfel formarea plăcilor de aterom pe vasele sanguine.
Alte studii au demonstrat activitatea antitrombotică a acestor compuşi, dar şi potenţarea răspunsului macrofagic la provocarea endotoxinelor.
Este clar, aşadar, că efectele benefice ale uleiului de masline sunt de necontestat, explicând poate de ce dieta mediteraneană oferă o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Utilizarea de-a dreptul frenetică a acestui ulei în tratamentele cosmetice şi în diete a dus însă, din nefericire, la trecerea adevaratelor beneficii în plan secund.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician