LOADING

Scrie...

Cat de sanatos este ficatul in alimentatie?

Share

Ficatul, in special cel de pasare, este considerat drept un aliment extrem de bogat in nutrienti si care trebuie sa fie inclus in dieta copiilor. Mai mult, preparate precum „foie gras” au inclus acest aliment in topul preferintelor culinare din intreaga lume. Oamenii de stiinta atrag atentia insa ca proprietatile benefice ale ficatului sunt valabile doar in cazul animalelor crescute in conditii „bio”, adica ferite de pesticide, hormoni de crestere sau alti compusi chimici cu potential daunator pentru organismul uman.

Trebuie sa stiti ca, asa cum se intampla si la om, la pasari sau mamifere ficatul este organul la nivelul caruia sunt metabolizate toate toxinele, medicamentele, aditivii sau pesticidele din hrana. Aici, aceste substante pot fi distruse complet sau pot fi transformate in alti compusi care sa fie mai apoi eliminati. In plus, multe dintre aceste substante extrem de daunatoare pentru om raman si se depoziteaza la nivelul ficatului.

Mai mult, specialistii atrag atentia asupra faptului ca animalele care au urmat terapii medicamentoase nu ar trebui sa fie sacrificate la mai putin de doua saptamani de la ultimul tratament. Aceasta perioada de timp ar fi suficienta pentru eliminarea urmelor de medicament din ficat.

In cazul animalelor crescute in conditii improprii, mai multe studii au evidentiat acumularea unor metale grele in organele acestora, in special in ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, in doze care pot ameninta sanatatea umana. Asadar, daca nu cunoasteti provenienta alimentelor pe care le cumparati, ar fi mai bine daca ati evita consumul acestui organ.

Mai mult, persoanele cu hipercolesterolemie ar trebui sa evite consumul acestui aliment. In organism, colesterolul este sintetizat la nivelul ficatului, astfel incat acest organ este „imbibat” cu aceasta substanta. Si in cazul persoanelor care sufera de guta, ficatul ar trebui sa fie pe lista alimentelor interzise. El contine cantitati insemnate de purine, compusi care in organism se transforma in acid uric. Acumularea in exces si precipitarea sarurilor acidului uric duc la formarea „tofilor gutosi”, cristale care se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor moi, cauzand inflamatiile si durelile din crizele de guta.

In cazul animalelor crescute fara hormoni, ferite de pesticide si de alte substante toxice, ficatul poate constitui o sursa importanta de vitamine si minerale. Dar, chiar si in acest caz excesul nu este recomandat.

Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetician

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *