LOADING

Scrie...

Cartofii inlatura dorinta de a mai manca ceva intre mese

Share

Cartofii apartin familiei de alimente feculente, dar multi uita ca avem de-a face, inainte de toate, cu o leguma, care contine mult amidon si carbohidrati, necesari ca rezervor de energie.

Consiliul Superior al Sanatatii afirma ca 55% din energia necesara provine din carbohidrati si ca cel mult 30% din aceasta ar trebui sa aiba originea in grasimi. In tarile industrializate, proportia este mai degraba inversa.

Ar fi bine ca oamenii sa manance zilnic patru – cinci cartofi fierti sau la abur, adica 200 – 300 g, in functie de varsta, greutate, sex si activitatile fizice derulate. Cartofii sunt bogati in fibre, vitamine si minerale, precum si in fier, magneziu, crom sau zinc. Mai sunt bogati in potasiu si vitamina C. O portie de cartofi ar contine cam 40% din cantitatea zilnica recomandata de potasiu. In privinta continutului de antioxidanti, cel din cartofi este asemanator cu cel din broccoli si mult mai mare decat cel din morcovi, ardei sau ceapa.

Orezul, de exemplu, contine mult mai putine fibre decat cartofii. Cartofii consumati reci contin, datorita formarii de fecule, mai multe fibre decat daca sunt mancati calzi. Cartofii calzi dau o mare senzatie de indestulare sau Index de Satietate (IS). Cine mananca alimente cu un IS mare – lucru care nu este sinonim cu extra-calorii – este satul mai multa vreme si nu simte nevoia sa rontaie cate ceva intre mese. Omul se simte satul, fara sa aiba totusi senzatia de balonare. Prin urmare, consumul de cartofi ar duce la evitarea sau cel putin la reducerea obiceiului de a mesteca mereu ceva, un adevarat „flagel” al societatii actuale.

Cu cat cartofii sunt pregatiti mai mult, cu atat scade continutul lor de fibre si vitamine. Cartofii prajiti sau chipsurile contin cu 30% mai multe grasimi, de aceea este bine sa fie consumati nu in exces, ci moderat, caci astfel de alimente nu servesc la un bun echilibru alimentar.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *