După ce a fost și criticată și lăudată în SUA, dieta Atkins a debarcat și în Europa, ajungând în România. Este vorba despre o dietă cu aport glucidic redus, care dorește să satisfacă cerințele energetice ale oraganismului prin grăsimi și proteine.
Dieta Atkins vă propune, de exemplu, să începeți ziua cu ochiuri și șuncă, iar la prânz să consumați antricot cu legume.
Această dietă a fost creată de cardiologul american Robert C. Atkins, în anii ’70, pentru a preveni și a ține sub control diabetul.
De curând, pentru că a fost folosită de staruri de la Hollywood ca Jennifer Aniston și Renee Zellweger, dieta Atkins a devenit foarte cunoscută ca fiind utilă persoanelor care doresc să scadă în greutate.
Dieta Atkins încearcă să mențină constant nivelul de insulină din organism, transformându-l într-o mașină de ars grăsimi.
Limitând consumul de carbohidrați, aceasta dietă constrânge corpul să folosească lipide și proteine pentru a produce energie.
O astfel de strategie alimentară favorizează scăderea rapidă în greutate pentru că:
– scade pofta de mâncare
– crește consumul zilnic de energie
– stimulează producția de hormoni anabolizanți, crescând astfel metabolismul.
Această dietă are mai multe faze:
INDUCEREA
Această fază trebuie să dureze cel puțin două săptămâni. În această etapă a dietei trebuie redus drastic aportul de glucide, care nu trebuie să depășească 20 de grame pe zi (rețineți că în 100 de grame de paste sunt 75 de grame de carbohidrați).
Așadar, evitați alimentele bogate în carbohidrați (orez, paste sau cereale, dulciuri, snacks, cartofi, băuturi îndulcite, marmelade, majoritatea fructelor și multe dintre legume).
În schimb, se pot mânca fără restricții antricotul, peștele, brânza, ouăle și condimentele (se vor evita grăsimile hidrogenate prezente în margarină).
Conform dietei Atkins, această primă fază obișnuiește organismul să ardă mai eficient grăsimile și să stabilizeze glicemia.
PIERDEREA ÎN GREUTATE
În această fază se crește, puțin câte puțin, aportul de glucide. Concret, cantitatea de carbohidrați prezentă în dietă este mărită cu câte 5 grame pe zi, până când vă opriți din slăbit.
Când observați că nu mai scădeți în greutate, dieta Atkins vă sfătuiește să diminuați aportul de carbohidrați până când ajungeți la o pierdere în greutate moderată (între 400 și 1400 de grame pe săptămână).
Acest nivel variază de la o persoană la alta.
Creșterea cantității de glucide consumate se va face prin legume și fructe. Și în această fază sunt interzise pastele, pâinea, cerealele, dulciurile.
PREMENȚINEREA
Când vă apropiați de greutatea ideală este de dorit să treceți în cea de-a treia fază a dietei. În această etapă, dieta Atkins recomandă creșterea aportului de carbohidrați cu 10 grame pe săptămână. Scopul acestei faze este să reducă scăderea în greutate la cel mult 500 de grame pe săptămână, pregătind corpul pentru a patra etapa.
MENȚINEREA
Dacă ați reușit să ajungeți la această fază, ați învățat deja să vă cunoașteți propriul corp și, mulțumită fazei anterioare, experimentală, știți ce cantitate de carbohidrați vă trebuie pentru a vă menține greutatea corporală în limite normale.
Din cauza aportului redus de fibre, vitamine și minerale, susținătorii dietei Atkins recomandă să adăugați meniului zilnic capsule cu multivitamine și antioxidanți.
Pericolele dietei Atkins
Carbohidrații sunt esențiali pentru organism, acesta având nevoie zilnic de cel puțin 120 de grame de glucoză pentru funcționarea normală a sistemului nervos central.
Respectând canoanele dietei Atkins, după câteva zile rezervele glucidice ale organismului se termină. Arzând grăsimile, corpul produce corpi cetonici, substanțe care sunt responsabile de apariția unor simptome ca cefaleea, oboseala și, în cazuri rare, coma.
Alte efecte colaterale ale dietei Atkins includ constipația, osteoporoza (aportul proteic ridicat crește eliminarea calciului prin urină), insomnia, hipercolesterolemia, tumori la colon și boli cardiovasculare.