LOADING

Scrie...

Regimul igieno-dietetic al pacientului hipertensiv

Share

Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa aiba o dietă echilibrata, fara excese.

Foarte importanta este suprimarea fumatului, a consumului de alcool, cafea, ceai, cacao. De asemenea, extrem de importanta este reducerea aportului de sare. Se recomanda evitarea alimentelor bogate în sodiu intrinsec (glutamat de sodiu, de exemplu) precum si a celor preparate cu cantitati excesive de sare sau bicarbonat de sodiu.

Acesti pacienti trebuie sa evite consumul apelor minerale clorurosodice. Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati reduse (  4-5 m mese /zi ), iar ultima masa trebuie sa fie cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare. Trebuie evitat aportul de lichide in cantitate mare.

In cazul persoanelor supraponderale sau obeze se indica scaderea in greutate si un regim hipolipidic, bogat in grasimi polinesaturare si mononesaturate; cantitatea totala de grasimi va fi scazuta la cel putin jumatate din cea a individului normal.

De asemenea, se recomanda cresterea consumului de fructe si legume, precum si procesarea dietetica a alimentelor alimentelor.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *