Un regim alimentar echilibrat constituie baza unui stil de viaţă sănătos. Astfel, chiar dacă doriți să slăbiți sau dacă suferiți de vreo afecțiune care impune o dietă, alimentația dumneavoastră trebuie să asigure toate principiile nutritive necesare organismului pentru funcțiile sale.
În ceea ce privește regimurile pentru scădere în greutate, în alcătuirea acestora se ține cont, în linii mari, de 3 aspecte: aportul caloric, indicele glicemic, nutrienții conținuți în alimentele recomandate.
Vom vorbi astăzi despre aportul caloric.
Pentru a-și realiza funcțiile, organismul uman are nevoie de energie, energie pe care o luăm din alimente.
Această energie consumată de organism pentru realizarea funcțiilor sale poartă numele de METABOLISM BAZAL. Astfel, chiar și atunci când dormim consumăm energie (pentru respirație, menținerea temperaturii corpului, etc)!
Un regim hipocaloric este un program alimentar care nu îi furnizează organismului toată energia necesară.
Pentru a-și desfășura activitatea, corpul uman apelează la rezerve, vizat fiind țesutul adipos, care, prin reacții complexe, poate fi transformat în energie.
Ați putea crede că prin regim hipocaloric înțelegem acele diete de înfometare, extrem de agresive, care fac mai mult rău decât bine. Nimic mai greșit!
Veți vedea cum că, de același număr de calorii, puteți mânca foarte mult sau extrem de puțin.
Să vedem, de exemplu, ce se poate mânca de 2.000 de calorii!
Varianta I: Un dublu cheeseburger şi atât!
Dacă alegeți alimentația de tip fast food ați putea avea surpriza ca, printr-o singură masă, să vă acoperiți totalul de calorii pentru întreaga zi!
Burger-ul, care are ca ingrediente principale multă carne, brânză și pâine, are nu mai puțin de 1940 de calorii!!! Mai adăugați un suc și deja ați depășit norma!
Varianta II: Un adevărat ospăț
Cele 2.000 de calorii ne pot asigura o alimentație sănătoasă pentru întreaga zi. Iată un exemplu de meniu ce v-ar putea convinge:
Mic dejun (298 calorii)
o cană cu lapte degresat (250 ml) + fulgi de grâu (30 g) – 237 calorii
o pară – 61 calorii
Gustarea de la ora 10 (52 calorii)
un măr
Prânz (689 calorii)
salată verde (100 g) + o linguriță oțet – 45 calorii
piept de pui (200 grame) + un pahar de vin alb + usturoi + pătrunjel – 175 calorii
garnitură: orez cu curry (30 g) + unt slab (10 grame) – 153 calorii
o felie de telemea (25 g) – 100 calorii
o felie pâine (35 g) – 95 calorii
o porție cremă caramel – 120 calorii
Gustarea de la ora 17
un iaurt de fructe – 85 calorii
Cina (676 calorii)
un bol de morcovi rași (100 g) + suc de lămâie – 47 calorii
omletă cu verdeață (2 ouă) – 152 calorii
piure de dovlecei (200 g) + o lingură de smântână 20% grăsime – 146 calorii
o felie de brânză de oaie 30 g – 102 calorii
o felie de pâine (35 g) – 95 calorii
un bol de căpșuni (150 g) + zahăr pudră (20 g) – 134 calorii
Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetican