Ouale constituie produse de baza in alimentaţia omului datorita valorii nutritive si biologice deosebite, conferite de continutul bogat in proteine, grasimi si vitamine.
Ouale contribuie la imbunatatirea proceselor de digestie prin stimularea functionarii vezicii biliare. In timp ce consumul de albus crud poate determina aparitia tulburarilor digestive, galbenusul crud sau fiert moale se asimilează mult mai usor decat galbenusul fiert tare.
Digestibilitatea oualor este mai mare decat a carnii, principalul aliment de origine animala. Proteinele se asimileaza in proportie de 97%, iar grasimile 95 – 96%.
Valoarea nutritiva mare a oului este determinata, in principal, de calitatea proteinelor sale. Ele au cel mai echilibrat continut in aminoacizi esentiali, fiind considerare proteine etalon in stabilirea valorii biologice a proteinelor alimentare.
Lipidele sunt concentrate in galbenus si sunt reprezentate de gliceride, fosfatide si colesterol. Datorita compozitiei complexe de fosfatide, oul are un rol deosebit de important în alimentatia copiilor, adolescentilor sau a bolnavilor de astenie nervoasa. Aproximativ 12% din grasimile oului se gasesc sub forma emulsionata usor digerabila.
Galbenusul contine o mare cantitate de colesterol (aprox. 250 mg la un ou de 50g). Se considera ca aceasta cantitate nu constituie un pericol pentru un adult sanatos, daca alimentatia acestuia contine suficiente fibre alimentare, dar consumul de oua trebuie redus odata cu inaintarea in varsta.
Glucidele sunt localizate in albus in cantitati extrem de mici (sub 1%).
Vitaminele se gasesc cu precadere in galbenus, continutul lor fiind influentat in mare masura de anotimp si alimentatie. Se intalnesc mai ales vitaminele: A, D, E, K, complexul B.
Se considera ca un ou asigura in totalitate necesarul zilnic de vitamina B12, in proportie de 50% necesarul de vitamina A si 10% pentru celelalte vitamine din complexul B. Oul este lipsit de vitamină C.
Elementele minerale – oul contine o gama diversa de minerale, unele in forme usor asimilabile. Ele se gasesc in galbenus – Ca, P, S, Fe, Mn, Zn, I, iar in albus predomină K, Na, Cl.
Informatii nutritionale pentru un ou fiert
Informatii nutritionale | |||||||||||
Marimea portiei: 1 ou mare (50 grame)
|
|||||||||||
Aport pentru o portie | |||||||||||
Calorii: 92
|
|||||||||||
% DZR*
|
|||||||||||
Grasimi totale 7g | 10% | ||||||||||
Grasimi saturate 2g | 9% | ||||||||||
Colesterol 210mg | 70% | ||||||||||
Sodiu 94mg | 3% | ||||||||||
Carbohidrati totali 0g | 0% | ||||||||||
Fibre alimentare 0g | ~ | ||||||||||
Zaharuri 0g | ~ | ||||||||||
Proteine 6g | 12% | ||||||||||
|
|||||||||||
|
|||||||||||
|
|||||||||||
*Aportul zilnic recomandat pentru o dieta de 2000 de calorii. |
Nutrienti
Vitamine |
%DZR | |
Vitamina A | 335.34 IU | 5% |
Retinol | 88.78 mcg | |
RAE (Retional Activity Equivalent) | 91.08 mcg | |
Alfa Caroten | 0 mcg | |
Beta Caroten | 21.16 mcg | |
Beta Cryptoxantina | 4.6 mcg | |
Licopen | 0 mcg | |
Luteina + Zeaxantina | 164.68 mcg | |
Vitamina C | 0 mg | 0% |
Vitamina E | 0.5612 mg | 1% |
Vitamina K | 2.576 mcg | 4% |
Tiamina | 0.0345 mg | 2% |
Riboflavina | 0.23828 mg | 14% |
Niacina | 0.03542 mg | 0% |
Vitamina B6 | 0.0713 mg | 3% |
Vitamina B12 | 0.6394 mcg | 10% |
Folat | 23.46 mcg | 5% |
Acid pantotenic | 0.71668 mcg | 7% |
Minerale |
%DZR | |
Calciu | 27.14 mg | 2% |
Fier | 0.9108 mg | 5% |
Magneziu | 5.98 mg | 1% |
Fosfor | 95.68 mg | 9% |
Potasiu | 67.62 mg | 2% |
Sodiu | 93.84 mg | 3% |
Zinc | 0.552 mg | 3% |
Cupru | 0.05106 mg | 2% |
Mangan | 0.01886 mg | 0% |
Seleniu | 15.732 mcg | 22% |
Grasimi |
%DZR | |
Grasimi totale | 7.0426 mg | 10% |
Grasimi saturate | 1.97524 mg | 9% |
Grasimi mononesaturate | 2.91916 mg | ~ |
Grasimi polinesaturate | 1.2236 mg | ~ |
Articol scris de Adina Rusu