Ouăle constituie produse de bază în alimentația omului datorită valorii nutritive și biologice deosebite, conferite de conținutul bogat în proteine, grăsimi și vitamine.
Ouăle contribuie la îmbunătățirea proceselor de digestie prin stimularea funcționării vezicii biliare. În timp ce consumul de albuș crud poate determina apariția tulburărilor digestive, gălbenușul crud sau fiert moale se asimilează mult mai ușor decât gălbenușul fiert tare.
Digestibilitatea ouălor este mai mare decât a cărnii, principalul aliment de origine animală. Proteinele se asimilează în proporție de 97%, iar grăsimile 95 – 96%.
Valoarea nutritivă mare a oului este determinată, în principal, de calitatea proteinelor sale. Ele au cel mai echilibrat conținut în aminoacizi esențiali, fiind considerare proteine etalon în stabilirea valorii biologice a proteinelor alimentare.
Lipidele sunt concentrate în gălbenuș și sunt reprezentate de gliceride, fosfatide și colesterol. Datorită compoziției complexe de fosfatide, oul are un rol deosebit de important în alimentația copiilor, adolescenților sau a bolnavilor de astenie nervoasă. Aproximativ 12% din grăsimile oului se găsesc sub formă emulsionată ușor digerabilă.
Gălbenușul conține o mare cantitate de colesterol (aproximativ 250 mg la un ou de 50 g). Se consideră că această cantitate nu constituie un pericol pentru un adult sănătos, dacă alimentația acestuia conține suficiente fibre alimentare, dar consumul de ouă trebuie redus odată cu înaintarea în vârstă.
Glucidele sunt localizate în albuș în cantități extrem de mici (sub 1%).
Vitaminele se găsesc cu precădere în gălbenuș, conținutul lor fiind influențat în mare măsură de anotimp și alimentație. Se întâlnesc mai ales vitaminele: A, D, E, K, complexul B.
Se consideră că un ou asigură în totalitate necesarul zilnic de vitamina B12, în proporție de 50% necesarul de vitamina A și 10% pentru celelalte vitamine din complexul B.
Oul este lipsit de vitamina C.
Elementele minerale – oul conține o gamă diversă de minerale, unele în forme ușor asimilabile. Ele se găsesc în gălbenuș – Ca, P, S, Fe, Mn, Zn, I, iar în albuș predomină K, Na, Cl.
Informații nutriționale pentru un ou fiert
Mărimea porției: 1 ou mare (50 grame) – 92 calorii.
Grăsimi totale: 7g (10% din DZR*)
Grăsimi saturate: 2 g (9%)
Colesterol: 210 mg (70%)
Sodiu: 94 g (3%)
Carbohidrați totali: 0 g (0%)
Fibre alimentare: 0 g (0%)
Zaharuri: 0 g (0%)
Proteine: 6 g (12%)
*Aportul zilnic recomandat pentru o dieta de 2000 de calorii.
Vitamine | %DZR | |
Vitamina A | 335.34 IU | 5% |
Retinol | 88.78 mcg | |
RAE (Retional Activity Equivalent) | 91.08 mcg | |
Alfa Caroten | 0 mcg | |
Beta Caroten | 21.16 mcg | |
Beta Cryptoxantina | 4.6 mcg | |
Licopen | 0 mcg | |
Luteina + Zeaxantina | 164.68 mcg | |
Vitamina C | 0 mg | 0% |
Vitamina E | 0.5612 mg | 1% |
Vitamina K | 2.576 mcg | 4% |
Tiamina | 0.0345 mg | 2% |
Riboflavina | 0.23828 mg | 14% |
Niacina | 0.03542 mg | 0% |
Vitamina B6 | 0.0713 mg | 3% |
Vitamina B12 | 0.6394 mcg | 10% |
Folat | 23.46 mcg | 5% |
Acid pantotenic | 0.71668 mcg | 7% |
Minerale | %DZR | |
Calciu | 27.14 mg | 2% |
Fier | 0.9108 mg | 5% |
Magneziu | 5.98 mg | 1% |
Fosfor | 95.68 mg | 9% |
Potasiu | 67.62 mg | 2% |
Sodiu | 93.84 mg | 3% |
Zinc | 0.552 mg | 3% |
Cupru | 0.05106 mg | 2% |
Mangan | 0.01886 mg | 0% |
Seleniu | 15.732 mcg | 22% |
Grăsimi | %DZR | |
Grăsimi totale | 7.0426 mg | 10% |
Grăsimi saturate | 1.97524 mg | 9% |
Grăsimi mononesaturate | 2.91916 mg | ~ |
Grăsimi polinesaturate | 1.2236 mg | ~ |
*Aportul zilnic recomandat pentru o dieta de 2000 de calorii.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician
Citește și Tratați buzele crăpate cu două uleiuri