Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să aibă o dietă echilibrată, fără excese.
Foarte importantă este suprimarea fumatului, a consumului de alcool, cafea, ceai, cacao.
De asemenea, extrem de importantă este reducerea aportului de sare. Se recomandă evitarea alimentelor bogate în sodiu intrinsec (glutamat de sodiu, de exemplu) precum şi a celor preparate cu cantităţi excesive de sare sau bicarbonat de sodiu.
Aceşti pacienţi trebuie să evite consumul apelor minerale clorurosodice.
Mesele trebuie să fie regulate, în cantităţi reduse ( 4-5 mese /zi ), iar ultima masă trebuie să fie cu cel puţin 2-3 ore înainte de culcare.
Trebuie evitat aportul de lichide în cantitate mare.
În cazul persoanelor supraponderale sau obeze se indică scăderea în greutate şi un regim hipolipidic, bogat în grăsimi polinesaturare şi mononesaturate; cantitatea totală de grăsimi va fi scăzută la cel puţin jumătate din cea a individului normal.
De asemenea, se recomandă creşterea consumului de fructe şi legume, precum şi procesarea dietetică a alimentelor.
Citește și Efectul antioxidant al ceaiului verde