Croassantul pe post de mic dejun, pateurile la prânz și două pahare de suc carbogazos la o masă se numără printre cele mai întâlnite greșeli de alimentație. Eșecul curelor de slăbire constă, de cele mai multe ori, în obiceiurile alimentare proaste.
Medicii spun că atunci când observăm că am luat câteva kilograme în plus și ne hotărâm să urmăm o dietă, cel mai indicat este să cerem sfatul unui specialist nutriționist sau endocrinolog, care să alcătuiască un regim potrivit metabolismului nostru.
Iată câteva obiceiuri alimentare la care ar trebui să renunțăm, dacă dorim să ne menținem silueta și sănătatea.
1. La micul dejun, o cafea și un croassant. Este dificil să vă mențineți până la prânz cu un asemenea mic dejun, deoarece în jurul orei 12, când secreția de insulină este maximă, determinând scăderea glicemiei, vă va crește pofta de mâncare și nu vă veți mai gândi la calitatea și compoziția alimentelor.
Sfat: încercați să consumați la micul dejun cereale, fructe sau brânzeturi slabe alături de o legumă. Cornul ar fi bine să-l păstrați doar pentru o dimineață de weekend.
2. Aveți în geantă o ciocolățică sau bomboane, în caz că vi se face foame. Specialiștii susțin că astfel de gustări sunt cauza săritului peste mese, lucru care duce la obiceiul de a ronțăi în special alimente bogate caloric.
Sfat: alegeți-vă mai bine alimentele și, dacă mai simțiți nevoia să ronțăiți ceva între mese, optați pentru un măr.
3. Consumați expresso concentrat, cu mult zahăr și frișcă. Nu faceți decât să vă multiplicați numărul de calorii zilnice: două lingurițe de zahăr în ceașcă și cinci cafele pe zi sunt deja 200 calorii.
Sfat: adăugați eventual îndulcitori în cafea, dar fiți atenți și la cantitatea acestei băuturi, deoarece cafeina poate provoca nervozitate și agitație.
4. La prânz, un sandviș sau pateuri. Este recomandat ca sandvișul să nu aibă unt sau maioneză și este bine să renunțați la pateurile de orice fel, pentru că sunt foarte bogate în grăsimi.
Sfat: sandvișul ar trebui să conțină șuncă și crudități, pește sau pui cu salată, la care puteți adăuga un suc natural de tomate sau grepfrut, apă plată sau minerală.
5. La serviciu, comandați cârnați, carne de porc, cartofi prăjiți. Dacă acest lucru se întâmplă rar (maximum o dată la două săptămâni), nu este o problemă, dar nu este recomandat să consumați acest meniu zilnic.
Sfat: optați pentru carne sau pește la grătar, acompaniate de legume proaspete.
6. Începeți masa cu mezeluri sau maioneză.
Sfat: în loc de mezeluri, alegeți jambon crud sau fiert degresat, brânză slabă sau un ou fiert (doar 80 calorii).
7. Consumați brânză de două ori pe zi. Dacă porția de brânză este mare, riscați să aveți în acea zi un total caloric foarte mare și un aport crescut de grăsimi saturate.
Sfat: dacă nu puteți să renunțați la brânză, consumați-o la micul dejun și nu depășiți 50 grame. O puteți înlocui cu brânză slabă de vaci sau cu iaurt.
8. Mâncați multă pâine. Medicul spune că pâinea este un aliment care aduce un aport de glucide complexe și satură foarte bine.
Sfat: consumați-o la micul dejun, dar reduceți cantitatea la celelalte mese, mai ales la cină.
9. Beți 2 – 3 pahare de suc carbogazos la o masă. Sucul dulce și acidulat determină creșteri și scăderi ale glicemiei, care cresc apetitul.
Sfat: înlocuiți sucul cu apă plată sau minerală.
10. Alune, chipsuri sau biscuiți cu bere.
Sfat: un ceai bun sau un duș cald te pot relaxa după o zi de muncă.