Din dorința de a deveni „numai fibră”, tot mai mulți oameni ajung să-și petreacă o parte din viață între pereții sălilor de forță. Cardio, fitness… orice ar încerca, grăsimea pare a se îndârji să apară și să acopere cu tot dinadinsul orice formă de mușchi, mai mult sau mai puțin dezvoltat.
Cu siguranță că orele de „tras de fiare” au rezultatele lor și mușchii s-au dezvoltat. Țesutul adipos care acoperă musculatura (și vorbim în special despre cea abdominală) face însă ca rezultatele acestor eforturi să fie invizibile.
Cu siguranță că tonusul și dezvoltarea musculaturii sunt foarte importante, dar poate pe primul loc ca interes ar trebui să fie procentul de grăsime din organism, dacă doriți să aveți un trup „de invidiat”.
În general, bărbații trebuie să aibă 10-11% grăsime corporală, iar femeile 16-19%, astfel încât musculatura abdominală să devină vizibilă. Desigur, acest procent diferă în funcție de distribuția grăsimii corporale de la o persoană la alta.
Bărbații tind să acumuleze grăsime în zona abdominală, în timp ce femeile depun țesut adipos pe șolduri și coapse.
Se pare însă că obiceiurile alimentare sunt motivele principale pentru care cei mai mulți oameni nu vor avea un corp sculptat, cu mușchii bine definiți și conturați. Indiferent de cât de mult se antrenează, ei nu vor reuși să scadă procentul de grăsime din organism suficient de mult, dacă vor avea o dietă proastă.
Există sute de diete populare care promit scădere rapidă în greutate. Problema este că cele mai multe diete limitează consumul unui anumit macronutrient (proteine, glucide sau lipide). De exemplu, dietele cu un aport scăzut de glucide (low-carb), extrem de celebre în zilele noastre, limitează semnificativ aportul de carbohidrați.
Dacă, în prima fază, aceste diete aduc o scădere în greutate, trebuie să știți că acest tip de regim cauzează și o pierdere a masei slabe. Acest lucru va duce la scăderea metabolismului bazal, iar, ca rezultat, vă veți îngrășa mult mai ușor ca înainte, cu mult mai puțină mâncare.
Și în acest caz, soluția stă într-o dietă echilibrată, făcând alegeri alimentare corecte.
Evitați zaharurile procesate, procurați-vă lipidele din uleiuri vegetale, semințe și nuci, consumați alimente preparate cât mai simplu, fără conservanți, coloranți sau alți aditivi.
Încercați să urmați un regim ușor hipocaloric, dar echilibrat din punctul de vedere al nutrienților pe care îi furnizează organismului.