Glutamatul de sodiu este un aditiv prezent în foarte multe alimente. Este utilizat ca înlocuitor al sării pentru a da mai mult gust produselor alimentare.
Glutamatul de sodiu este aditivul cel mai folosit în industria alimentară, fiind suspectat, de-a lungul timpului, că ar fi responsabil de apariţia unor reacţii adverse diverse, de la intoleranţe la creşterea în greutate.
Ascuns peste tot
De cele mai multe ori, acest aditiv este conţinut în alimente care nu dau de bănuit că ar avea… aditivi. Poate fi întâlnit în mai toate produsele alimentare, de la cele congelate până la supele la plic.
Indicat pe etichetă ca E 621, glutamatul de sodiu este un derivat al acidului glutamic, un aminoacid găsit în mod natural în alimente.
Acest aditiv are capacitatea de a îmbunătăţi savoarea unor alimente, care, în lipsa acestuia, din cauza proastei calităţi a componentelor, ar fi insipide.
Un consum excesiv şi contactul zilnic cu alimentele bogate în glutamat pot cauza probleme asemănătoare celor date de sare.
Iată care ar fi principalele probleme:
Intoleranţa
În ultimul timp se discută tot mai mult despre un fenomen cunoscut sub numele de „sindromul restaurantului chinezesc”.
Unele persoane, după ce au consumat mâncăruri din bucătăria chinezească (extrem de bogate în glutamat de sodiu) au acuzat dureri de cap şi greaţă.
Astfel, este acceptat faptul că în cazul unor persoane mai sensibile, consumul alimentelor bogate în glutamat pot da reacţii asemănătoare unei adevărate intoleranţe.
Cei care ştiu că nu pot tolera acest aditiv trebuie să citească atent eticheta alimentelor pe care le cumpără şi să-l evite.
Retenţie hidrică
Glutamatul conţine sodiu, un mineral important pentru sănătatea organismului, dar care, dacă este prezent în exces, poate fi responsabil de apariţia unor probleme cum ar fi retenţia hidrică şi hipertensiunea arterială.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât această reacţie a organismului apare destul de rapid. Din acest motiv o directivă europeană a interzis folosirea glutamatului de sodiu în produsele pentru copii.
Specialiştii recomandă evitarea consumul excesiv al acestei substanţe şi un consum ridicat de apă, pentru a facilita eliminarea sodiului în exces.
Creşterea în greutate
Mai multe studii experimentale atribuie glutamatului de sodiu vina pentru creşterile ponderale.
Pentru că acestă substanţă este una controversată, cel mai bine este să evitaţi consumul său în exces, în special dacă sunteţi supraponderali sau dacă suferiţi de hipertensiune arterială.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician
Citește și Un abdomen plat în doar 24 de ore!