Pentru a slăbi, o alimentație variată, fără lucruri interzise, bazată pe recomandările nutriționiștilor, este mai eficientă pe termen lung decât regimurile „frustrante” de tip Dukan, arată studiul NutriNet-Sante, care menționează și „dictatura greutății” în societatea actuală.
O imagine ideală a corpului este atât de dorită încât peste două femei din trei (70%) și un bărbat din doi ar vrea să slăbească, potrivit studiului.
Acesta arată că 67% dintre femei și 39% dintre bărbați au recurs la cel puțin un regim, conform datelor culese de la 105.771 „nutrinauți”.
„Presiunea unei anumite imagini a corpului în actuala societate face ca oameni cu greutate normală, nici obezi, nici supraponderali, să țină regimuri: aproape două femei din trei (58%) cu greutate normală țin regimuri”, arată profesorul Serge Hercberg, de la Institutul parizian Inserm, coordonator al studiului.
„Un lucru nou este că și 27% dintre bărbații cu greutate normală vor să slăbească”, adaugă Hercberg.
„Există într-adevăr o problemă de percepție a corpului, modele vehiculate de modă și presă”, spune Hercberg.
Pentru a afla mai multe despre percepția asupra regimurilor de slăbire, studiul a analizat un eșantion de 18.188 „nutrinauți” care au ținut cel puțin un regim.
Dintre aceștia, mai mult de o femeie din patru și un bărbat din șapte au ținut peste cinci regimuri în cursul vieții.
„Spirala regimurilor” este mai răspândită la femei: „Aproape 30% din femei au ținut cel puțin cinci regimuri în cursul vieții, dintre care 9% chiar peste zece (4% la bărbați).
Acest lucru se explică prin faptul că femeile încep adesea regimul mai devreme – 36% au început între 15 și 25 de ani, față de 18% la bărbați”, afirmă profesorul Hercberg.
Circa 40% din adepții regimurilor restrictive de tip Dukan, Cohen, Chrononutrition consideră că regimul lor a fost eficient doar pe termen scurt.
Aproape 76% din „nutrinauții” care au urmat un regim bazat pe recomandări nutriționale „de bun simț” (mâncare variată, scăderea cantităților, fără să existe alimente interzise) sunt de părere că reechilibrarea alimentară a fost eficientă pe termen lung, ei reușind să-și păstreze greutatea mai mult de șase luni.
Dintre aceștia, 57,5% spun că la modificarea felului de a se hrăni au asociat creșterea activității fizice (chiar și mersul pe jos), în timp ce numai 39% dintre cei care au ținut regimuri Dukan, Cohen etc au făcut-o.
„Este regimul cu cea mai bună eficacitate pe termen lung”, afirmă profesorul Hercberg. El este urmat de regimul de tip Weight Watchers (61%).
Cele mai scăzute performanțe în ceea ce privește eficiența pe termen lung aparțin categoriei regimurilor restrictive și, printre acestea, mai ales cele improvizate și care constau în substitute de mese întregi și produse dietetice (41%), precum și regimurile Cohen și Dukan (50% și respectiv 51%).
Regimul Dukan și cele bazate pe substitute de mese/produse dietetice sunt considerate în studiu cele mai „frustrante”.