Dieta ideală pentru sănătatea oamenilor și a planetei presupune dublarea consumului de nuci, fructe și legume și înjumătățirea cantităților de carne și zahăr consumate.
Dacă populația ar urma această dietă, peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate anual, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse și ar putea fi conservate mai multe regiuni de uscat, apă și biodiversitate, susțin cercetătorii.
„Hrana pe care o consumăm și felul în care o producem determină sănătatea oamenilor și a planetei, iar în momentul de față nu procedăm deloc cum trebuie”, spune Tim Lang, profesor la Universitatea din Londra, conducătorul studiului.
Asigurarea hranei pentru o populație de 10 miliarde de oameni până în 2050 sub forma unei diete sănătoase și sustenabile va fi imposibilă fără transformarea obiceiurilor alimentare, îmbunătățirea producției de alimente și reducerea risipei alimentare, a subliniat Lang.
„Avem nevoie de o revizuire semnificativă, care să schimbe sistemul alimentar global la o scară nemaivăzută până acum”, a adăugat cercetătorul.
Multe boli cronice care pot pune viața în pericol, între care obezitatea, diabetul, malnutriția sau diverse tipuri de cancer, sunt legate de o dietă săracă.
Potrivit cercetătorilor, alimentația nesănătoasă provoacă mai multe decese și boli în prezent, în întreaga lume, decât relațiile sexuale neprotejate, alcoolul, drogurile și fumatul la un loc.
Dieta planetară propusă de oamenii de știință este rezultatul unui proiect de cercetare care a durat trei ani, realizat la solicitarea revistei de sănătate „The Lancet”. La proiect au participat 37 de specialiști din 16 țări.
Consumul mediu de alimente precum carnea roșie și zahărul ar trebui redus cu 50%, în timp ce consumul de nuci, fructe, legume ar trebuie dublat.
Pentru anumite regiuni, ar fi necesare schimbări chiar mai drastice: locuitorii Americii de Nord, spre exemplu, consumă de aproape 6,5 ori mai multă carne roșie decât cantitatea recomandată, în timp ce locuitorii din Asia de Sud mănâncă doar jumătate din cantitatea sugerată de dieta planetară.
Pentru reglarea consumului de legume care conțin amidon cum ar fi cartoful sau maniocul ar fi nevoie de mari schimbări în regiunea Africii Subsahariene, unde oamenii mănâncă în medie de 7,5 ori mai mult decât cantitatea recomandată.
Cu ocazia prezentării dietei, cercetătorii au recunoscut că adoptarea acestei diete pe plan global este o speranță ambițioasă, cu atât mai mult cu cât există o mare inegalitate în ceea ce privește accesul la hrană.
„Peste 800 de milioane de oameni nu au hrană suficientă, în timp ce mult mai mulți consumă o alimentație nesănătoasă, care contribuie la deces prematur și boli”, a spus Walter Willett, de la Universitatea Harvard din SUA.
„Dacă nu reușim să o implementăm în totalitate, ar fi bine să încercăm să facem cât de mult putem”, a completat acesta.
Citește și Tratați buzele crăpate cu două uleiuri