Această dietă depurativă este recomandată pentru detoxifiere, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate în organism, echilibrând principiile nutritive. Atenție însă: trebuie să asigurați un aport corect de minerale precum fierul și de proteine care adesea lipsesc în dietele vegetariene.
Această dietă prevede o creștere a aportului de fibre în alimentație, fapt ce contribuie la îmbunătățirea funcțiilor digestive, alungând totodată senzația de foame.
Luni
Mic dejun: un iaurt dietetic cu musli + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 70 g de paste cu suc proaspăt de roșii cu busuioc + un ou fiert + spanac fiert + o portocală;
Gustare: 200g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: 50 g de paste cu năut + salată mixtă + salată de fructe de sezon.
Marți
Mic dejun: un iaurt dietetic cu musli + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 80g de risotto cu legume + salată verde cu rondele de morcov + salată de fructe de sezon;
Gustare: 200g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: un hamburger de soia + 2 cartofi fierți + salată mixtă + 2 kiwi.
Miercuri
Mic dejun: 200g de fructe proaspete + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 80g de paste cu varză + legume la grătar + salată de fructe de sezon;
Gustare: 200g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: supă de legume cu grâu + spanac fiert + un măr.
Joi
Mic dejun: un iaurt dietetic cu musli + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 80 g de risotto cu sparanghel + un ou fiert + salată + salată de fructe de sezon;
Gustare: 200 g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: supă de roșii + salată mixtă + o bucățică de brânză de capră + un grepfrut.
Vineri
Mic dejun: un iaurt dietetic cu musli + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 80 g de salată de orez cu pepene și kaizer + o felie de pâine integrală + salată mixtă + un măr;
Gustare: 200 g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: tocăniță de soia cu roșii și cartofi + o felie de pâine integrală + spanac fiert + o pară.
Sâmbătă
Mic dejun: 200 g de fructe proaspete + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: un ou fiert + salată mixtă + două felii de pâine integrală + 2 kiwi;
Gustare: 200 g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: o pizza cu legume la grătar + salată + salată de fructe.
Duminică
Mic dejun: un iaurt dietetic cu musli + un ceai de păpădie;
Gustare: un iaurt cu bucăți de fructe proaspete;
Prânz: 80 g de risotto cu bostan + salată + 2 kiwi;
Gustare: 200 g de fructe proaspete + un ceai de mesteacăn;
Cina: 80g de spaghete cu usturoi și ardei iute + urdă + salată fructe de sezon.
Cum se prepară risotto cu legume
Ingrediente: 300 g orez, 3 cepe verzi, 150 g fasole verde, 200 g mazăre, 200 g dovlecei, un morcov, 100 g unt, două cuburi de supă concentrată de legume, 10 ml vin alb sec, 30 g parmezan (cașcaval), sare, piper.
Preparare: Se curăță fasolea, se rupe bucăți (circa 3 cm), se pune într-o oală cu apă sărată clocotită și se fierbe 7 minute. Dovleceii se taie rondele, se alege mazărea, se taie mărunt morcovul – curățat și spălat în prealabil.
Se pune la fiert un litru de apa, se adaugă cuburile de supă, se lasă să se dizolve, se amestecă și se ia oala de pe foc. Separat, într-o tigaie, se încinge untul (50 g) și se călește timp de 5 minute ceapa tocată mărunt (la foc mic). Se adaugă orezul și se amestecă până ce boabele devin translucide. Se toarnă vinul alb și jumătate din supă. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, adăugând câte puțină supă, pe măsură ce orezul o absoarbe.
Într-o cratiță cu apă sărată (clocotită) se pun la fiert mazărea și morcovul, se lasă 5 minute, apoi se introduc rondelele de dovlecei, se mai lasă 5 minute, se iau de pe foc și se scurg.
Se încorporează legumele fierte în orez și se mai lasă să dea câteva clocote. Când orezul s-a fiert, se stinge focul și se adaugă untul rămas. Se servește decorat cu felii de parmezan (cașcaval).
Citește și Flirtul la serviciu, arma femeilor?