De cele mai multe ori, alcoolul nu este luat în considerare atunci când se calculează aportul caloric, pe motiv că „nu-i mâncare şi nici de foame nu ţine”. Realitatea este însă alta.
Alcoolul conţine aproximativ 7 calorii pe gram, adică mai mult decât proteinele şi glucidele cu câte 4 calorii pe gram, dar mai puţin decât lipidele, care furnizează 9 calorii pe gram.
Efectele alcoolului asupra greutăţii corporale au fost subiectul a numeroase studii, întrucât, spre deosebire de ceilalţi nutrienţi, acesta este mult mai uşor absorbabil, trecând în organism încă din stomac.
Citeşte şi Caffe macchiato, Caffe Americano, Cafea Mexicană sau Cafea Românească?
Vestea bună este că, aşa cum au arătat studiile, doar 5% din alcoolul consumat se transformă în grăsimi care se depozitează în organism.
Vestea proastă este însă că restul de 95% se transformă în ficat în acetat, o substanţă care împiedică arderea grăsimilor din organism pentru obţinerea energiei.
Astfel, toate grăsimile din alimentele pe care le ingeraţi în perioadele în care consumaţi alcool se vor depune.
Dovezile în acest sens au fost furnizate de numeroase studii, unul dintre acestea fiind realizat de American Journal of Clinical Nutrition.
Opt bărbaţi au fost rugaţi să consume votca şi limonada neîndulcită la un interval de 30 de minute.
Fiecare băutură a conţinut până în 90 de calorii. S-a văzut că timp de câteva ore după consumul de votcă oxidarea (arderea) grăsimilor din întreg organismul a scăzut cu până la 73%!
Astfel, răspunsul organismului la consumul de alcool este similar celui la excesul de carbohidraţi, înlocuind grăsimile ca sursă de energie.
Un alt motiv pentru care alcoolul are o reputaţie proastă atunci când ne referim la scăderea în greutate este dat de faptul ca acţionează ca un stimulent al apetitului.
Putem spune că alcoolul loveşte astfel de două ori: o dată prin caloriile conţinute şi a doua oară prin creşterea apetitului, determinând astfel o creştere a caloriilor ingerate.
Mai trebuie să ştiţi şi că o halbă de bere (500 ml = 25 g alcool) se elimină din organism în 3 ore; în timp ce o sticlă de whisky (750 ml = 280 g alcool) se elimină în 1-2 zile.
Aşadar, dacă urmaţi un regim alimentar pentru scădere în greutate este recomandat să suprimaţi şi consumul de alcool, altfel riscaţi ca toate eforturile dumneavoastră să fie în zadar.
Articol scris de Adina Rusu, nutriţionist şi dietetician