Producătorii pun la dispoziţia consumatorilor mai multe sortimente de pâine, diferite atât prin aportul caloric, cât şi prin nutrienţii conţinuţi şi efectele pe care le au asupra organismului.
Pâinea albă (270 calorii la 100 grame) este foarte săracă în substanţe hrănitoare, fiind, din cauza rafinării făinii, lipsită de vitamine, săruri minerale şi proteine.
Consumată caldă, produce balonări, gradul său de umiditate diminuând secreţia enzimelor salivare care ajută la digerarea amidonului.
Acest tip de pâine ar trebui evitat, deoarece încurajează apariţia obezităţii şi a sindromului metabolic (diabet, hipertensiune, boli vasculare etc).
Pâinea integrală (230 calorii la 100 grame) este cea mai hrănitoare, păstrând toate principiile nutritive ale bobului de grâu – vitamine, minerale, gluten, dar şi fibre vegetale care asigură un tranzit intestinal mai bun.
Comparativ cu pâinea albă, conţine, în linii mari, de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente (de 5‑6 ori mai mult magneziu).
Mai mult, este mai sărăcă în calorii decât cea albă, care îngraşă din cauza conţinutului mare de amidon.
Pâinea graham (230 calorii la 100 grame) este fabricată din tărâţe de grâu amestecate cu făină. Conţine fibre mai multe, e mai completă şi asigură o nutriţie de calitate.
Tărâţele conţin celuloză, cantităţi sporite de vitamina B1 şi cantităţi relativ mici de proteine. Fixând foarte bine sărurile biliare, celuloza se opune, de asemenea, formării pietrelor veziculare.
Pe de altă parte, conţinutul de acid fitic îngreuneză asimilarea calciului, a fierului şi a magneziului.
Pâinea de secară (210 calorii la 100 grame) potoleşte rapid foamea, fiind recomandată persoanelor supraponderale.
Din cauza conţinutului ridicat de fibre (100 g pâine de secară conţin 6 g fibre alimentare), în cazul sindromului colonului iritabil, al colitei de fermentaţie sau ulcerului gastric, este posibil ca organismul să nu tolereze pâinea de secară, deoarece irită tubul digestiv.
Pe de altă parte, fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, îmbunătăţesc digestia, previn constipaţia şi cancerul de colon.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician
Citește și 70% dintre femei suferă de această boală!