Atât grăsimile, cât şi zahărul sunt trecute pe lista neagră a alimentelor interzise de mulţi dintre cei care doresc să adopte un stil de viaţă sănătos.
În termeni generali, nici zahărul şi nici grăsimile nu sunt rele, întrucât corpul nostru are nevoie de ele din diferite motive. Dar, creşterea numărului de produse procesate a creat adevăraţi monştri alimentari pornind de la aceste substanţe.
Grăsimile. Pentru femei, se recomandă un consum de maximum 70g de grăsimi zilnic. Dar nu toate grăsimile sunt la fel, astfel încât trebuie să alegeţi cu înţelepciune.
„Grăsimile bune” care se găsesc în uleiul de peşte, avocado, nuci, seminţe, precum şi în uleiurile vegetale sunt necesare pentru a menţine sănătatea organismului, de la articulaţii şi hormoni la piele şi sistem nervos.
Grăsimile saturate din carne şi produse lactate pot ajuta funcţiile creierului, precum şi la absorbţia calciului, dar o cantitate prea mare consumată (peste 20 g zilnic) poate duce la apariţia aterosclerozei.
Grăsimile trans din unele alimente procesate sau prăjite sunt o invenţie atât de artificială încât corpul uman nu le poate procesa eficient. Acestea duc la creşterea LDL colesterolului, la afectarea arterelor şi a inimii.
Zahărul. În termeni ştiinţifici, termenul zahăr defineşte un glucid, simplu sau complex.
Glucidele complexe din legume, cereale integrale sunt transformate în grăsimi simple, pe care corpul le foloseşte pentru o eliberare lentă, eficientă de energie. Din acest tip de glucide ar trebui să obţineţi cea mai importantă cantitate de energie.
Glucidele simple din pâinea albă, prăjituri, biscuiţi sunt digerate mai uşor (din cauză că nu au fibre) astfel încât zaharurile din ele trec rapid şi în cantitate mare în sânge, fapt ce, în timp, poate duce la apariţia diabetului de tip2, bolilor cardiovasculare, obezităţii şi chiar a ridurilor.
Care diete pentru slăbire sunt mai bune, cele sărace în grăsimi sau cele sărace în zaharuri?
Pentru mulţi ani, grăsimile au fost considerate inamicul numărul 1 al siluetei, dar în ultima perioadă zaharurile sunt tot mai arătate cu degetul.
Din acest motiv, multe dintre dietele moderne, cum ar fi Atkins şi Dukan, interzic toate glucidele – chiar şi fructele – pentru a obliga corpul să utilizeze rezervele de lipide pe care le are.
Aceste diete pot aduce un aport prea mare de lipide, fapt care poate duce la îmbolnăvirea arterelor şi a inimii. Ideal este să reduceţi aportul caloric total, renunţând la glucidele simple, dar consumând în continuare cantităţi reduse de glucide complexe.
Reţineţi că, în general, nici un aliment nu este râu dacă este consumat cu moderaţie în cadrul unei diete variate şi echilibrate.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician