Fructele şi legumele sunt nelipsite din orice dietă sănătoasă şi nu fără motiv. În ultimii 30 de ani, cercetătorii au dezvoltat o bază ştiinţifică solidă pentru a susţine necesitatea consumului zilnic a acestor alimente.
Numeroase studii au demonstrat faptul că o dietă bogată în fructe şi legume scade riscul de afecţiuni cardiovasculare.
Cel mai mare studiu în acest sens a fost realizat la Harvard şi a inclus 110.000 de persoane ale căror obiceiuri alimentare au fost urmărite timp de 14 ani.
S-a văzut, din rezultatele acestui studiu, că riscul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare a fost cu atât mai mic cu cât aportul de fructe şi legume a fost mai mare.
Chiar dacă toate fructele şi legumele au aceste beneficii, cele cu frunze verzi cum sunt salata verde, spanacul, broccoli, varza de Brussels şi citricele au o contribuţie mai importantă.
Un alt studiu celebru, studiul DASH, a demonstrat rolul alimentaţiei în prevenţia hipertensiunii arteriale, la rândul său un factor de risc pentru infarct şi atac cerebral.
Acest studiu a analizat efectul asupra hipertensiunii arteriale a unei diete bogate în fructe, legume şi produse lactate cu un conţinut redus în grăsimi.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat această dietă şi-au scăzut tensiunea arterială sistolică cu 11 mm Hg şi pe cea diastolică cu 6 mm Hg.
Numeroase studii au demonstrat şi efectul protector al consumului de fructe şi legume în faţa cancerului, în special a celor care afectează cavitatea bucală, faringele, laringele, esofagul şi stomacul; despre fructe se bănuieşte că ar proteja şi împotriva cancerului de plămâni.
Mai mult, fibrele sunt componente importante ale fructelor şi legumelor. La trecerea lor prin intestin, fibrele absorb apa ca un burete şi îşi cresc volumul. Acest efect poate calma colonul iritabil, poate regla tranzitul intestinal şi poate preveni sau trata constipaţia.
Trebuie însă să reţineţi că fructele şi legumele sunt cu siguranţă o parte importantă a unei diete sănătoase, dar varietatea este la fel de importantă ca şi cantitatea. Nu există un singur fruct care să aducă toţi nutrienţii de care avem nevoie. Secretul stă în varietatea diferitelor fructe şi legume pe care le consumaţi.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician
Citește și De ce trebuie să bem apă după o băutură acidulată